درمان ریزش مو در دیابتی ها 7 ترفند برای جلوگیری از ریزش موی ناشی از دیابت

آیا راهی برای جلوگیری و درمان ریزش مو در اثر دیابت، وجود دارد؟ پاسخ بله است. در این مقاله خواهید فهمید که چرا دیابت سبب ریزش مو می شود و همچنین خواهید آموخت که چگونه از ریزش مو در اثر دیابت جلوگیری کنید.

پس در ابتدا با دلایلی چون قند خون بالا نسبت به ریزش مو شروع خواهیم کرد.

دیابت چگونه باعث ریزش مو در زنان و مردان می شود؟

ریزش مژه ها یکی از اولین علائم اولیه دیابت در افراد مقاوم یا حساس به انسولین به حساب می آید.

اما نکته ای که وجود دارد این است که زنان برای نگه داشتن مو در بهترین حالت خود، هیچ ترسی از هزینه کردن ندارند. بنابراین دیدن یک مشت پر از تار مو زیر دوش حمام، کابوس به نظر نمی آید.

دیابت یک نوع بیماری است که بدن را در مقابل عملکرد یا تولید انسولین مقاوم می کند. لازم است بدانید انسولین هورمونی است که گلوکز اضافی را در جریان خون ما کاهش میدهد. به عبارتی واضح در صورت بالا بودن سطح قند خود، به طور مداوم، بسیاری از عوارض برای سلامتی از جمله آسیب به فولیکول های مو اتفاق می افتد.

افزایش میزان قند خون بر رگ های خونی تاثیری مستقیم می گذارد و خون رسانی به پوست سر را محدود می کند.

در نتیجه رشته های مو، مواد غذایی کافی دریافت نخواهند کرد که این سبب ریزش مو می شود.

اما ریزش مو، تنها نشانه از بیماری دیابت نیست. چندین دلیل دیگر وجود دارد که علاوه بر دیابت عواملی است که باعث می شود  موهای سر سبز خود را از دست بدهید.

رشد غیر طبیعی مو چه علائمی دارد؟

همه انسان ها انواع مختلفی از فولیکول های مو را در بدن دارا هستند. با این حال رشد مو در زنان و مردان نوعی بی نظیر از رشد مو به حساب می آید.

سه نوع اصلی از فولیکول های مو در زنان به شرح زیر است:

  • در ناحیه سر و دستگاه تناسلی: در این ناحیه سلول های مو به صورت متراکم درشت، تیره و ضخیم تولید می شود؛
  • در اندام ها: شامل فولیکول های بازو ها و پاها که به شکل موهای نرم، سبک و نازک تولید می شوند؛
  • تنه: این نوع رشد مو به شکل موهای کوتاه در ناحیه قفسه سینه، شکم و پشت صورت می گیرد.

اگر دچار رنج دیابت هستید و همچنین به طور اصطلاح، پیش دیابتی یا ناقل دیابت به حساب می آیید، تغییر رشد مو  به طور طبیعی در ناحیه های ذکر شده را متوجه خواهید شد.

در طول روز حدود 100 الی 150 تار مو به طور طبیعی از انسان ریزش می کند. اما آنچه شما باید به دنبالش باشید، ریزش ناگهانی مو است. به طور واضح منظور از ریزش ناگهانی، یک دسته کامل از موهاست که بدون دلیل مشخص ریخته می شوند.

آلوپسی یا اختلال ریزش مو
آلوپسی یا اختلال ریزش مو

این ریزش ناگهانی به طور معمول لکه های کوچک طاسی یا لکه های قابل توجهی ایجاد می کند که موها در آن قسمت بسیار کم یا زیاد به نظر می رسند.

همچنین نازک شدن قابل توجه مو در یک ناحیه خاص، ممکن است نشان از این موضوع باشد.

بسیاری از افراد ممکن است بر روی قسمت های دیگر بدن مانند پاها، بازوها و صورت از جمله مژه ها و ابروها این لکه های بدون مو را متوجه شوند.

با این تفاسیر شاید بخواهید بدانید که چند بار و چند وقت به گونه ای که در بالا ذکر شد، موهای خود را از دست داده اید یا از دست خواهید داد بلکه جدی بودن یا جدی نبودن این امر را متوجه شوید. زیرا تنها در این صورت است که قادر هستید بفهمید که آیا دیابت و ریزش مو ارتباطی با یکدیگر دارند یا خیر!

آلوپسی یا اختلال ریزش مو

اگر ریزش مو به طور غیر طبیعی و زیاد در یک ناحیه محدود  صورت بگیرد، ممکن است به بیماری آلوپسی آره آتا (alopecia areata) مبتلا شده باشید.

آلوپسی یک نوع بیماری خود ایمنی است. این بیماری سبب می شود سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله کند. در نتیجه چرخه رشد مو به شکل معمول تحت تاثیر این حمله قرار می گیرد.

چنین وضعیت ریزش مو در زنان ، هنگامی که سن بالای 45 سال دارند، به طور کامل شایع است.

آیا نوع دیابت قادر است بر ریزش مو تاثیری بگذارد؟

الان در وضعیتی هستید که می دانید دیابت باعث ریزش مو می شود و ممکن است از پرسیدن سوال در رابطه با نوع دیابت و روند ریزش مو تعجب کرده باشید!

جواب این است که بیشتر مطالعات در این زمینه نشان می دهد که آلوپسی فقط مختص مبتلایان به دیابت نوع یک است.

به طور دقیق دیابت نوع یک مانند آلوپسی یک اختلال قند خون در وضعیت خود ایمنی است. این وضعیت باعث می شود سیستم ایمنی بدن به سلول های پانکراس که در حقیقت مسئول تولید انسولین هستند، حمله کند.

بنابراین منطقی است که دیابت نوع یک، احتمالا منجر به ریزش مو شود. اما در رابطه با دیابت نوع دو چطور؟!

در رابطه با دیابت نوع 2 اطلاعات کمی وجود دارد که ریزش مو غیر طبیعی را به خود نسبت دهد. اما یک مقاله جالب در Jama Dermatology وجود دارد که بیان می کند:

در سال 2013 دانشمندان بسیاری کشف کردند که زنان دیابتی فوت شده با سن بالاتر از 60 سال، مبتلا به آلوپسی خفیف بوده اند. با این حال این وضعیت در زنان بالای 70 سال شایع تر و شدید تر به نظر می رسد.

کدام قسمت های بدن دچار بیشترین ریزش مو در اثر دیابت می شوند؟

همان طور در قبل اشاره شد ریزش مو در اثر دیابت در چندین منطقه از بدن رخ می دهد. این مناطق به شرح زیر است:

  • سر: آلوپسی به این صورت است که به جای خارج شدن از خط مو، با نازک شدن تدریجی مو در قسمت فوقانی سر، زنان را تحت تاثیر قرار می دهد که این مورد در مردان نیز اتفاق می افتد.

خبر خوب در رابطه با این قسمت این است که زنان به ندرت بر اثر ریزش موی دیابتی، کچل می شوند؛

  • پاها: به طور مداوم بالا بودن سطح قند خون ممکن است باعث ایجاد یک نوع بیماری به نام نوروپاتی دیابتی شود. این وضعیت از بیماری، به اعصاب آسیب می زند که به طور معمول پاها را درگیر می کند. در نتیجه ممکن است احساس بی حسی در اندام تحتانی ایجاد شود؛

همچنین ممکن است در برخی موارد، نوروپاتی دیابتی متوسط نیز سبب ریزش مو در پاها شود.

  • بازوها: برخی از زنان دیابتی دچار ریزش مو در ناحیه بازو می شوند که این حالت بیشتر در مردان شایع است
  • صورت: علاوه بر تمامی موارد بالا، ریزش مو ممکن است در ناحیه صورت به دلیل مقاومت به انسولین در قسمت ابروها و مژه ها نیز اتفاق بیفتد.

آیا ریزش مو بر اثر دیابت دائمی است؟

قبل از آن که بدانیم چگونه قادر هستیم از ریزش مو به طور دائمی که بر اثر دیابت حاصل شده است جلوگیری کنیم، لازم است بدانید که آیا علاوه بر توقف ریزش مو امکان برگشت وجود دارد یا خیر؟

در جواب این سوال باید گفت: خوشبختانه بله! اگر مراقبت های لازم را انجام دهید به راحتی امکان این را دارید که روند دیابت و ریزش مو را معکوس کنید.

روند ریزش مو بر اثر دیابت را معکوس کنید
روند ریزش مو بر اثر دیابت را معکوس کنید

به خاطر داشته باشید که ممکن است این روند معکوس به کندی صورت پذیرد که بسته به دلیل ریزش مو در وهله اول، سرعت متغیر خواهد بود.

با این حال این احتمال وجود دارد که ریزش موی دیابتی دائمی باشد. در حقیقت هرچه سن بالاتر باشد رشد مجدد مو دشوارتر است.

اما با در نظر داشتن نگاه مثبت و روشن، چند راه آسان وجود دارد که قادر هستید از همان ابتدا از ریزش مو در اثر دیابت جلوگیری کنید.

پیشنهاد ما این است که برای کنترل علائم دیابت، چندین تغییر در عادات غذایی و سبک زندگی خود ایجاد کنید. به این شیوه و ترتیب امکان این را دارید که خود را از آسیب های غیر قابل جبران در قبال مو بر اثر دیابت نجات دهید.

7 روش برای درمان و جلوگیری از ریزش مو بر اثر دیابت

بنابر تمام آنچه گفته شد برای جلوگیری از آسیب دائمی ریزش مو که از دیابت ناشی می شود، همراه ما باشید. این 7 نکته طبیعی که شما را در جلوگیری از این امر کمک می کند، به شرح زیر است:

1. به طور منظم مصرف قند خون خود را کنترل کنید.

قند خونی که به طور مدام بالاست، دشمن شماره یک و اصلی موها به حساب می آید.

افزایش سطح قند باعث آسیب به رگ های خونی می شود و همچنین رسیدن مواد مغذی به فولیکول ها را متوقف می کند که باعث اختلال در رشد خواهد شد.

اگر می خواهید دیابت و مشکلات ریزش مو های خود را درمان کنید و روند ریزش را به حالت معکوس برگردانید، بدون فاصله، شروع به کنترل میزان قند خون خود کنید.

قند خون خود را کنترل
قند خون خود را کنترل

2. با برنامه ریزی مناسب و دقیق، استرس های خود را کاهش دهید.

اگر به طور واقعی قصد دارید بدانید که چگونه باید از ریزش مو در اثر دیابت جلوگیری کنید، اولین کاری که لازم است انجام دهید ایجاد یک برنامه خود مدیریتی دیابت است. این برنامه شما را از فشارهای روانی خلاص خواهد کرد.

ناگفته نماند که یکی از بزرگ ترین دلایل در رابطه با زنان که در اثر ابتلا به دیابت دچار ریزش مو می شوند، وجود استرس است.

بدون شک زندگی با دیابت یک فشار بزرگ به حساب می آید، پس شما باید گزینه های زیادی را به یک باره تغییر دهید؛ رژیم، وزن، داروها و چک آپ ها نمونه ای از این تغییرات هستند.

اما نگرانی، فقط باعث تشدید علائم و ایجاد استرس می شود که همین موضوع منجر به مشکلات بیشتری خواهد شد.

بنابراین با یک برنامه مدیریتی دیابت قادر هستید بسیاری از تغییرات برای سبک زندگی سالم را به راحتی به برنامه روزانه خود وارد کنید.

داشتن یک برنامه، سبب واضح شدن مراحل مدیریتی شما می شود بدون اینکه به طور دائم احساس نگرانی داشته باشید.

3. یک روال یا روتین سالم برای خود مراقبتی را استارت بزنید.

ضمن تهیه یک برنامه خود مدیریتی دیابت، توصیه می کنیم اهداف خاص خود مراقبتی را نیز تعیین کنید.

روال روزمره مراقبت از خود، به شما کمک می کند تا سلامت عاطفی خود را، خودتان بر عهده بگیرید و احساسات منفی را به روشی ایمن و ترمیمی تبدیل کنید.

هر نوع فعالیتی که به این روال اضافه کنید موجب تقویت خوشبختی شما می شود و به شما کمک می کند سلامت احساسی خود را متعادل کنید.

به عنوان مثال امکان این را دارید که روزانه و به صورت مداوم اتفاقات روزمره ای را که در طول زندگی با دیابت تحمل می کنید، یادداشت کنید.

به دنبال ایده های معمول مراقبت از خود برای درمان باشید. این ایده ها به راحتی قابل دستیابی هستند. کافی است بخواهید.

4. پرهیز از درمان ریزش مو با شامپو های دارای مواد شیمیایی سخت

بسیاری از افراد به توصیه دوستان خود گوش می دهند و برای خرید شامپو های گران قیمت چند صد دلاری، هزینه می کنند. این افراد به طور مشهود، هدفی به عنوان رفع مشکل ریزش مو به طرز جادویی را در سر خود پرورانده اند.

بله درست است! باید بگوییم اگر می خواهید از ریزش مو در اثر دیابت جلوگیری کنید، آخرین کاری که انجام خواهید داد این است که موهای خود را در معرض محصولات پر از موادهای شیمیایی قرار دهید.

بهتر است بگوییم که این گزینه، به سود مسایلی است که روند ریزش مو را بدتر می کنند.

از سرم ها، شامپوها و داروهای تجویز شده توسط غیر متخصصین خودداری کنید زیرا ممکن است باعث واکنش های جانبی با داروهای دیابتی شوند.

7 ترفند طبیعی برای قطع ریزش موی دیابتیک

5. برای رویش مجدد مو به دنبال کمک گرفتن از حرفه ای ها باشید

بیشتر خانم ها برای لیزر درمانی یا داروهایی که برای رشد مجدد مو تجویز می شود به متخصصان پوست مراجعه می کنند.

برخی از متخصصان توصیه می کنند که از لوسیون های مو و اسپری های موضعی استفاده شود و برخی دیگر مکمل های ویتامین را برای رشد مجدد موهای از دست رفته پیشنهاد می دهند.

همچنین امکان این را دارید برای شروع رشد مجدد مو، به دنبال گزینه های جراحی مانند کاشت مو یا جراحی پوست سر باشید.

حتی اگر ریزش بر اثر دیابت، دائمی  یاشد یا قابل ترمیم نباشد جای نگرانی وجود ندارد شما همیشه قادر هستید یک کلاه گیس زیبا به دست بیاورید و یک سبک جدید برای ادامه زندگی خود رقم بزنید.

6. رژیم غذایی خود را را سرشار از مواد مغذی کنید

راه دیگری که برای موفقیت در زمینه ریزش مو دیابتی وجود دارد، توجه به چیزها یا خوراکی هایی است که به شکم و معده خود وارد می کنید.

رفع کمبود مواد مغذی ضروری در بدن مانند روی، بیوتین، پروتئین و همچنین برخی ویتامین ها که درنهایت منجر به ریزش مو می شود، در نظر داشته باشید.

به این منظور در صورت مشاهده علائم کمبود مواد مغذی، برای دریافت مکمل های تجویز شده، کافی است به پزشک مراجعه کنید.

7. به طور مرتب ورزش انجام دهید

یکی از بهترین راه ها برای کنترل سطح قند خون و جلوگیری از ریزش مو در اثر دیابت، ورزش است. تا آنجا که توان دارید، لذت ورزش را در خود نهادینه کنید.

ورزش تنظیم گلوکز و از بین بردن بافت های زاید چربی را که ممکن است به بدن شما آسیب بزند، فراهم می کند.

همچنین عرق کردن روزانه موجب بهبود بخشیدن در روند گردش خون خواهد شد. این امر برای فولیکول های مو لازم است و رشد مجدد مو به طور مناسب شکل می گیرد.

اگر نمی دانید از کجا شروع کنید هیچ جای نگرانی وجود ندارد. شما قادر هستید یک برنامه روزانه یوگا از نوع مبتدی هنگام صبح را در سخت ترین حالت به 3 دقیقه می انجامد، شروع کنید.

در ضمن امکان این را دارید که یک چک لیست با عنوان اهداف سلامت آمادگی جسمانی در سطح مبتدی تهیه کنید. این نوع چک لیست حتی برای مادرانی که سرشان بسیار شلوغ است بدون هیچ مشکلی در برنامه روزانه قرار خواهد گرفت.

جمع بندی روش های درمان ریزش مو دیابتی

ما در این مقاله سعی کردیم دلایل و موضوعاتی را که سبب ریزش مو بر اثر وجود بیماری دیابت می شود، مورد بررسی قرار دهیم.

از مهم ترین مواردی که در تشدید ریزش مو بر اثر دیابت وجود دارد، از بین رفتن فولیکول های مو است که به دلیل عدم خون رسانی به پوست و جریان ضعیف خون صورت می گیرد.

همچنین بیماری خود ایمنی آلوپسی که به دلیل انواع ضعف و کمبود مواد مغذی ممکن است سیستم ایمنی بدن را علیه فولیکول ها بشوراند که علت اساسی در ریزش مو به حساب می آید.

در آخر با ترفند هایی آشنا شدیم که به مبتلایان این نوع از بیماری و اختلال کمک می کند در مسیر تسهیل پذیرفتن و حتی درمان این بیماری کوشا باشند. از مهم ترین این ترفند ها، به داشتن یک برنامه مدیریتی برای کنترل میزان قند خون و انجام فعالیت های ورزش باید اشاره کرد.

به امید سلامتی روز افزون، به منظور مشاوره و دریافت اطلاعت بیشتر در این زمینه، ما در کنار شما هستیم.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید